Mia Heikkinen

Sopraano Mia Heikkinen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin keväällä 2009 pääaineenaan oopperalaulu. Hän on lisäksi valmistunut musiikkipedagogiksi Turun AMK:n musiikkiakatemiasta vuonna 2008. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Pia-Gunn Anckar, Kaisu Helminen, Aulikki Eerola, Eeva-Liisa Saarinen ja Outi Kähkönen. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet esimerkiksi Marit Sauramo, Luba Orgonášová, Jeffrey Goldberg, Eva Blahová, Elisabeth Werres ja Udo Reinemann. Hän on myös opiskellut lied- ja barokkimusiikkia sekä improvisaatiota ja improvisaatio-oopperaa. Hän kuuluu perustajajäsenenä suomalaiseen oopperaimprovisaatioon erikoistuneeseen Improah! –ryhmään.

Mia Heikkinen on Kangasniemen laulukilpailun 2007 voittaja. Vuonna 2008 hän sijoittui toiseksi Lappeenrannan laulukilpailun naisten sarjassa ja samana vuonna hänet palkittiin Blonden roolilla Mozartin oopperassa Die Entführung aus dem Serail kansainvälisessä Kammeroper Schloss Rheinsbergin laulukilpailussa. Vuonna 2011hän sai neljännen palkinnon kansainvälisissä Jean Sibelius -laulukilpailuissa Järvenpäässä. Heikkinen on myös saanut tunnustusta useiden apurahojen muodossa viimeisimpänä Pro Opera ry:n, Jenny ja Antti Wihurin, Alfred Kordelinin sekä Matti Salmisen säätiöstä.

Heikkinen debytoi Suomen Kansallisoopperassa kaudella 2008-2009 ja on siitä lähtien vieraillut siellä säännöllisesti. Kansallisoopperan rooleihin kuuluu Weberin Paholaisen palkka-ampujan morsiusneito, Mozartin Taikahuilun Papagena, Mozartin Figaron häiden Barbarina, Donizettin Lemmenjuoman Giannetta ja Debussyn Pelléas ja Mélisande-oopperan Yniold. Heikkinen on vieraillut myös Tampereen, Kouvolan ja Vaasan oopperassa, Turun ja Seinäjoen Kaupunginteatterissa, Ooppera Skaalassa ja Noa-oopperafestivaaleilla Vilnassa. Sibelius-Akatemian myöntämän ensikonsertin hän antoi keväällä 2011.

Heikkinen pitää säännöllisesti liedresitaaleja pitkäaikaisen pianistinsa Salla Karakorven kanssa ja on laulanut kuorojen ja orkestereiden solistina mm. teoksissa Saint-Saënsin Jouluoratorio, Faurén Requiem, Mahlerin IV-sinfonia, Rutterin Requiem, Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Haydnin Grosse Mariazeller Messe, Rossinin Petite Messe Solennelle, Mozartin Requiem, Händelin Messias ja J.S. Bachin Johannes-passio. Heikkinen on myös kysytty sopraanosolisti nuorten suomalaisten nykysäveltäjien teoksissa ja on kantaesittänyt mm. Ville Raasakan, Maija Hynnisen, Markku Klamin, Lauri Mäntysaaren ja Adam Világin sävellyksiä Suomessa, Norjassa ja Saksassa.